Niet normaal

Door: Francy Derix

Niet normaal

Alle impactvolle gebeurtenissen hebben invloed op ons leven. Als er iets heftigs gebeurt dan moeten we op zoek naar een nieuw normaal waarin die gebeurtenis verweven wordt. Zo verlangen we op dit moment allemaal naar een vaccin tegen het corona virus zodat we naar een nieuw normaal kunnen dat ons weer dicht bij elkaar brengt. Want deze tijd van ‘niet normaal’ valt ons allemaal zwaar.

Als iemand die je liefhebt komt te overlijden, krijg je ineens ook te maken met een nieuw normaal. Omdat de grond onder je voeten weggeslagen wordt, je het na 50 jaar huwelijk ineens alleen moet rooien, of je kind geen dag ouder meer zal worden. Hoewel de dood gewoon bij het leven hoort, is het natuurlijk niet normaal. Alles en iedereen gaat verder. Alleen bij jou staat alles stil. En in dat vacuüm, in die nieuwe werkelijkheid moet je op zoek naar een normaal waarmee je verder kunt, of je er vrede mee hebt of niet. En de eerste stap die iedereen moet zetten is afscheid nemen. Een cruciale stap van een lange weg naar een nieuw normaal.

Bij Uitvaartbegeleiding Harriet van der Vleuten begeleiden we families bij deze eerste stap. We nemen de tijd en gaan samen op zoek naar ideeën voor een persoonlijke invulling en zorgen dat alles samenkomt op de dag van het afscheid. Normaal gesproken is alles bespreekbaar. Maar corona veranderde dat rigoureus. Ineens moesten we families vertellen dat er geen volle aula met mensen mocht komen. Dat ze moeder niet mee mochten verzorgen, terwijl ze altijd voor jou gezorgd heeft. Of dat ze vader niet naar binnen mochten dragen, terwijl hij jou altijd op handen gedragen heeft. In alles was het ontastbare virus voelbaar. Gelukkig is heel veel weer mogelijk, hoewel soms met aanpassingen.

Ondanks de steeds veranderende maatregelen slagen we er in uitvaarten bijzonder te maken. Want een afscheid moet er toe doen. Zowel voor de overledene, als voor degene die achterblijven in hun nieuwe normaal. Ook in klein en intiem komen we tot mooie intense en troostrijke momenten. Van troost op het trottoir tot online langs de kist lopen. Van afscheid in de open lucht tot een serenade op straat. Om die eerste stap van afscheid te kunnen zetten. We blijven kijken naar wat kan en wat past. Daarom is ons werk mooi, maar wordt het nooit normaal.

Geplaatst op maandag 14 december 2020.

Over Uitvaartbegeleiding Harriet van der Vleuten

Dit bericht is geschreven door Uitvaartbegeleiding Harriet van der Vleuten. Het bedrijf valt onder uitvaartverzorging uit Tilburg. Trefwoorden van Uitvaartbegeleiding Harriet van der Vleuten uit Tilburg : uitvaart kisten, drukwerk uitvaart, rouwvervoer, afscheidsruimte kiezen, uitvaart bloemen, uitvaartverzorger, uitvaart regelen, natuurbegraven, uitvaartonderneming.

Lees meer over Uitvaartbegeleiding Harriet van der Vleuten.